Ook de GroenLinks-fractie in de gemeente Echt-Susteren heeft kennis genomen van het voornemen van het kabinet om per 1 januari a.s. een fors pakket (€ 800 miljoen) AWBZ-ombuigingsmaatregelen in te voeren. De fractie is er van overtuigd dat ook veel inwoners van de gemeente Echt-Susteren getroffen zullen worden door deze botte bezuinigingsmaatregel en heeft het college van B & W dan ook verzocht om in actie te komen. Behalve in Echt-Susteren hebben ook de GroenLinks-fracties in Sittard-Geleen, Nuth, Mook en Middelaar en Gulpen-Wittem actie ondernomen inzake de AWBZ-bezuinigingen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft onlangs de AWBZ-ombuiging helaas bij de begrotingsbehandeling van VWS geaccepteerd onder de toezegging van de Staatssecretaris dat de gevolgen goed zullen worden gevolgd en voor de zomer gerapporteerd worden aan de Tweede Kamer.

Het mag duidelijk zijn dat de AWBZ-maatregelen ook grote gevolgen gaan hebben voor veel inwoners in de gemeente Echt-Susteren. De GroenLinks-fractie is dan ook van mening dat de gemeente in deze geen afwachtende houding mag gaan aannemen. De GroenLinks-fractie in de gemeente Echt-Susteren heeft het College van B&W per brief verzocht om in elk geval de volgende acties te ondernemen:

  1. In overleg met de bij de gemeente Echt-Susteren betrokken zorgverzekeraars in beeld brengen hoeveel inwoners op dit moment gebruik maken van die AWBZ-voorzieningen welke vanaf 1 januari a.s. vanwege de landelijke bezuiniging komen te vervallen.
  2. In nauw overleg met betrokken zorg- en welzijnsinstellingen en het WMO-Platform zo snel mogelijk goed in kaart brengen wat de nadelige gevolgen zijn van deze omvangrijke AWBZ-ombuiging voor kwetsbare groepen in onze gemeente.
  3. In beeld brengen of er door deze AWBZ-bezuiniging een extra beroep wordt gedaan op de WMO en of er door schrappen van ondersteunende begeleiding de druk op maatschappelijke opvang en maatschappelijk werk toeneemt en wat hiervan de financiële gevolgen zijn voor de gemeente.
  4. De gemeenteraad hierover rapporteren en op grond van het in beeld brengen van de gevolgen voor kwetsbare groepen ook de Tweede Kamer en de Staatssecretaris VWS hiervan tijdig in kennis stellen zodat ervaringen vanuit de lokale praktijk meegenomen kunnen worden bij een mogelijke reparatie van deze AWBZ-bezuiniging.

GroenLinks heeft landelijk overigens een meldpunt geopend voor mensen die de dupe dreigen te worden van de voorgenomen bezuinigingen op de AWBZ. De Tweede Kamerfractie wil de gevolgen voor zorgbehoevenden in kaart brengen en daarmee een AWBZwartboek opstellen dat wordt aangeboden aan staatssecretaris Bussenmaker van Volksgezondheid.

Veel mensen die nu AWBZ-zorg krijgen, zullen deze straks geheel of gedeeltelijk kwijt raken. Zo krijgen ouderen met lichte dementie straks geen begeleiding meer. En mensen met een verstandelijke beperking raken zoveel ondersteuning kwijt, dat het nog maar de vraag is of ze nog zelfstandig kunnen blijven wonen. GroenLinks vindt dat er compensatie moet komen voor iedereen die door het verlies van AWBZ-zorg in de problemen komt. We krijgen nu al vele verontruste reacties binnen. Zo vragen ouders van zieke of gehandicapte peuters zich af, hoe ze straks de zorg voor hun kind moeten regelen als de gespecialiseerde dagverblijven de AWBZ-financiering verliezen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat deze ouders straks hun baan moeten opgeven. Met het AWBZwartboek wil GroenLinks de problemen die mensen gaan ondervinden door de bezuinigingen op de AWBZ indringend in kaart brengen. Kamerlid Jolande Sap zal de binnengekomen problemen voorleggen aan staatssecretaris Bussemaker en haar aansporen om met een goede compensatie te komen. Meer informatie is te vinden op www.groenlinks.nl/awbzwartboek.