De Limburgse Statenfractie van GroenLinks heeft vragen ingediend nu bekend is geworden dat zes jaar lang is verzwegen dat dagelijks twee liter nucleair vervuild water lekt in kernreactor Tihange 1 bij Luik (België). GroenLinks wil dat het Limburgse college van Gedeputeerde Staten werk maakt van een op 8 juni 2012 in grote meerderheid in Provinciale Staten
Lees de door GroenLinks ingediende vragen hier.
"Volgens de deskundigen is er geen direct gevaar, maar dat stemt ons niet bepaald gerust", aldus GroenLinks Statenlid Gert-Jan Krabbendam. "Waarom is dit zes jaar lang onder de pet gehouden? Zijn er meer gebreken waar we geen weet van hebben? En aangezien men het lek van het betreffende bassin niet kan vinden: zijn er in deze zwaar bejaarde centrale nog meer slijtages waar eigenaar Electrabel ook niets van af weet en die een ernstige bedreiging kunnen opleveren voor de Limburgse bevolking? Veel meer vragen dan antwoorden dus. We willen dat gouverneur en gedeputeerden zo snel mogelijk met België en Luik rond de tafel gaan om het onverantwoorde besluit om Tihange 1 tien jaar langer open te houden terug te draaien. Limburg kan niet accepteren dat vlak over de grens met radioactief vuur gespeeld wordt!"
De Tweede Kamerfractie van GroenLinks heeft op 6 juli 2012 een motie ingediend in de Tweede Kamer om België op te roepen over te gaan tot spoedige sluiting van de kerncentrale van Tihange. De motie werd enkel ondersteund door PvdA en Partij voor de Dieren. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie noemde tijdens het debat over de motie het "bizar" om België aan te spreken op het langer openhouden van hun kerncentrales. Krabbendam: "Wat juist bizar is, is dat de Limburger Verhagen zich blijkbaar niet druk maakt om de veiligheid van de Limburgse bevolking, terwijl er een tikkende tijdbom vlak over de grens staat. Fukushima bewijst dat ook in een modern westers land nucleaire rampen niet onmogelijk zijn. Een radioactieve wolk laat zich niet tegenhouden door landsgrenzen."
Kernreactor Tihange 1 is inmiddels 37 jaar oud, terwijl de oorspronkelijk in 1975 geplande levensduur slechts twintig jaar was. Weinig kerncentrales in de wereld zijn ouder dan die van Tihange. Maandelijks komen storingen voor in de kerncentrale van Tihange, welke worden gemeld door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). In een interview met de Limburgse omroep L1 noemde prof.dr. Wim Turkenburg van het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht het vandaag "vreemd dat het nu pas naar buiten komt" dat al zes jaar sprake is van lekkages in de kerncentrale van Tihange.
In 2003 besloot de Belgische regering dat Tihange 1 in 2015 zou worden gesloten, maar op 4 juli 2012 kwam zij daarop terug. GroenLinks Limburg stuurde hierop een open brandbrief aan de Zuid-Limburgse burgemeesters en de gouverneur om met urgentie een lobby op te starten richting België om dit besluit terug te draaien.