2 Sept 2016  kwam het onthutsende nieuws via de Volkskrant naar buiten dat (oud-)medewerkers van de fabriek van DuPont in Kerkrade mogelijk jarenlang zijn blootgesteld aan giftige stoffen. Voor deze blootstellig hadden of kregen de (oud-)medewerkers mogelijk geen of onvoldoende adequate bescherming. Dit zou blijken uit een rondgang bij 25 van deze (oud-)medewerkers. Bij de fabriek in Kerkrade, waar Lycra wordt vervaardigd, zou het gaan om de giftige stof DMAc. Het verhaal in de Volkskrant maakt het nog meer wrang daar er al in 1986 intern onderzoek is gedaan en er ook een arbo-dienst uit Heerlen – BGD – naar zou hebben gekeken. Men zou op de hoogte zijn geweest van te hoge concentraties voor het personeel.Uiteraard maken de (oud-)werknemers zich inmiddels grote zorgen over hun gezondheid. Zeker kijkende naar de (strafrechtelijke) onderzoeken die er lopen rondom misstanden in een andere fabriek van DuPont in Dordrecht waar reeds ernstige misstanden aan het licht zijn gekomen met soms dodelijke gevolgen voor de (oud-)medewerkers. DMAc kan uiteindelijk vruchtbaarheidsproblemen als ernstige leverschade toebrengen aan de mens.Inmiddels is de betreffende fabriek in Kerkrade in eigendom overgegaan op INVISTA. Dit concern stelt dat er momenteel geen afwijkingen meer zijn met DMAc en dat het personeel ook adequater beschermd en betrokken wordt.

GroenLinks heeft hierover inmiddels ( samen met de PvdD) vragen gesteld aan het college van GS.

 

Schriftelijke vragen aan GS over mogelijk jarenlange blootstelling (oud-)werknemers DuPont Ornatex in Kerkrade aan giftige stoffen:

Is het college op de hoogte van dit nieuws en op welke wijze is het college hiervan op de hoogte gesteld? Zo nee, is het college bereid zich op zo kort mogelijke termijn zich te laten informeren hierover?

Welke rol(len) heeft/hebben de overheid(sorganisaties) in deze specifieke casus preventief als correctief en de provinciale overheid in het bijzonder (gehad)? Gelieve dit ook in historisch perspectief te zetten van 1986 tot heden. Eveneens aandacht te schenken aan het verschil tussen toen(DuPont/Ornatex) en heden (INVISTA) kijkend naar de totstandkoming de afgelopen jaren van gemeenschappelijke regelingen op dit vlak zoals regionale uitvoeringsdiensten en veiligheidsregio’s.

Is het college het met GroenLinks en Partij voor de Dieren eens dat dit bericht een zorgvuldig onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke misstanden en (gezondheids)gevolgen bij de fabriek in Kerkrade rechtvaardigt? En dat de onderste steen boven dient te komen? Zo ja, welke rol(len) ziet het college hier voor de provincie of RUD Zuid-Limburg in weggelegd en wil zij Provinciale Staten actief informeren over de voortgang? Zo nee, hoezo niet?

Kan het college nagaan of er vandaag de dag inderdaad alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om verdere misstanden rondom de stof DMAc in de fabriek in Kerkrade zoveel als mogelijk uit te sluiten? Zo ja,  binnen welke termijn kan Provinciale Staten hierover uitsluitstel krijgen? Zo nee, hoezo niet?

Is het college eveneens bereid te kijken of na te gaan welke mogelijke andere gevolgen de misstanden in de fabriek kunnen hebben voor mens en milieu? Zo ja,  binnen welke termijn kan Provinciale Staten hierover uitsluitstel krijgen? Zo nee, hoezo niet?

Andy Rossel, GroenLinks

Pascale Plusquin, Partij voor de Dieren

 

[1] http://www.volkskrant.nl/economie/werknemers-dupont-in-kerkrade-decenni…