Sinds de statenverkiezingen dit voorjaar bestaat de coalitie in Provinciale Staten uit CDA, VVD, PvdA en als nieuwkomers voor het eerst D66 en de SP. GroenLinks was benieuwd naar wat deze nieuwe partijen met name de SP, in haar vorige rol nog een fel oppositiepartner, toevoegden aan de coalitie en dus aan deze begroting 2016. Dat was in onze ogen nogal teleurstellend, vage doelstellingen en m.n het duurzaamheidsbeleid laat flink te wensen over
Volgens GroenLinks moeten alle zeilen worden bijgezet om de energieopgave voor 2030 te realiseren. Vooral op het gebied van windenergie laat de huidige coalitie te weinig zien. Duurzaamheid wordt in deze begroting te sterk verbonden aan asbestsanering. Het woord windenergie komt er niet eens in voor, terwijl in Limburg 35 windmolens gerealiseerd moeten worden. Zonder concrete plannen verwacht GroenLinks ook geen concrete successen van deze coalitie. Om maximaal draagvlak te creëren wil GroenLinks dat omwonenden gaan profiteren van de komst van windmolens.
Daarnaast zijn er zorgen geuit over de controlerende rol van PS. Vertrouwelijke stukken worden met moeite ter inzage gelegd en ook bij moeilijke dossiers worden er steeds vaker besloten werkconferenties gehouden. Voor een transparante SP zou dat olie op het vuur zijn geweest, constateerde GroenLinks.
Ook zijn er grote zorgen over de lozingen in de Maas. De overschrijdingen van de stof pyrazool duurt nu al maanden voort. Meetsystemen zijn niet gelijk en normering moet nog worden vastgesteld. We moeten naar zo min mogelijke vervuiling van de Maas, tevens ons drinkwater. GroenLinks riep dan ook via een motie alle partijen op om GS te ondersteunen richting Den Haag om zich met een evaluatie van de afgelopen tijd hard te maken voor een duidelijk norm en duidelijkheid over de gehanteerde meetsystemen. Die motie is unaniem aangenomen.
Daarnaast blijft de Avantislijn voor GroenLinks een punt van aandacht. Het is van groot belang dat de zuidflank van Parkstad bereikbaar wordt voor booming Aken, waar een chronisch woningtekort is. Wij pleiten er voor dat niet alleen 6,78 miljoen euro gereserveerd staat in 2019 voor de Avatislijn, maar dat ook daadwerkelijk tot stappen gekomen moet worden.
Tevens werd met een motie opgeroepen de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen voor de organisatie inzichtelijk te maken. Deze werd verworpen. GroenLinks vroeg ook om blijvende aandacht voor de stand van zaken met betrekking tot de drie decentralisaties.
Voor het eerst in de geschiedenis van Limburg stemde GroenLinks tegen de begroting.