De Statenfractie van GroenLinks zal vrijdag 7 februari in Provinciale Staten de provincie Limburg vragen om meer te gaan doen om het dumpen van drugsafval in kwetsbare natuurgebieden tegen te gaan. Onlangs meldde L1 dat in 2013 sprake was van een verdubbeling van het aantal gifdumpingen. Alleen al in januari 2014 was het in Noord-Brabant en Limburg in totaal 26 keer mis. GroenLinks Limburg constateert dat toezicht en handhaving ernstig tekort schieten en roept op tot actie: meer handhavers en een waarborgfonds voor gedupeerde grondeigenaren.
"Wat GroenLinks betreft is de maat echt vol. Er moet meer en beter toezicht in de natuurgebieden komen, maar het aantal bijzonder opsporingsambtenaren is de afgelopen jaren bijna gehalveerd van 800 naar 500," aldus fractievoorzitter Carla Brugman. "We plukken nu de rotte vruchten van die vermindering van handhavingcapaciteit. De eerste stap die we moeten zetten, is dat het aantal milieuhandhavers weer op peil gebracht wordt. Op halve kracht gaan we de strijd tegen gifdumpingen in kwetsbare natuurgebieden niet winnen."
Ook wil GL Limburg dat de provincie Limburg meer gaat doen om grondeigenaren bij te staan. Men zou bijvoorbeeld in navolging van Noord-Brabant een waarborgfonds kunnen inrichten, waarmee gedupeerde grondeigenaren kunnen worden gecompenseerd voor de opruimingskosten.
Wat GroenLinks Limburg betreft is de maat vol. Er moet meer en beter toezicht in de natuurgebieden komen. Om voldoende toezicht en handhaving te houden zijn meer opsporingsambtenaren vereist. GL wil Gedeputeerde Staten vragen om samen met de veiligheidsregio's te kijken naar een overkoepelende aanpak om handhaving te verbeteren.
Daarnaast vraagt GroenLinks Limburg de provincie om zich in het Inter Provinciaal Overleg (IPO) uit te spreken voor een wettelijke plicht voor de overheid om toezicht en handhaving te garanderen.
Voor gedupeerde grondeigenaren wil GroenLinks in Limburg een waarborgfonds.
Brugman: "In Noord-Brabant denkt men ook aan zo’n fonds. Gedupeerde grondeigenaren kunnen zo worden gecompenseerd voor de opruimingskosten, die vanwege de giftigheid van de stoffen meestal hoog oplopen. Het mes snijdt zo aan twee kanten, want hoe sneller en beter het gif kan worden opgeruimd, des te kleiner is de aangerichte ecologische en economische schade."