Vrijdag 9 december jongstleden bezochten Jolande Sap, Bruno Braakhuis en Tof Thissen verschillende belangrijke plekken in onze provincie waar men te maken heeft met bepaalde knelpunten die via de landelijke politiek te beïnvloeden zijn. Jolande en Tof bleven zelfs een dag langer. Jolande, Bruno en Tof hadden een boeiende tijd en namen veel informatie mee naar huis die ze kunnen gebruiken bij hun werkzaamheden bij de Eerste en Tweede Kamer.

Bruno Braakhuis in Venlo

GroenLinks Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis woonde een bijeenkomst bij over duurzame ontwikkeling in het C2C ExpoLAB in Venlo. In het C2C ExpoLAB in Venlo werden verschillende duurzame ontwikkelingen in de gemeente Venlo aan Bruno Braakhuis gepresenteerd. Braakhuis zei na afloop van de bijeenkomst erg veel geleerd te hebben. Hij vond het erg nuttig allemaal.

Wethouder Satijn vertelde over duurzaamheid in Venlo en de relatie tussen duurzaamheid en het bedrijfsleven. Speerpunt van de bijeenkomst was het principe van het ‘Cradle to Cradle’-systeem (C2C), waarmee Venlo, via het C2C ExpoLAB, vooroploopt. “Cradle to Cradle is een positieve filosofie, elke stap in de goede richting moet gevierd worden,” aldus Roy Vercoulen, managing director van het C2C ExpoLAB.

Peter Thissen van Thissen Installatietechniek, ontvanger van het groene lintje in Venlo, sprak over het verminderen van kosten en energiegebruik in gebouwen door het verbouwen van de verwarmingsinstallatie. "Als men een warmtepomp gebruikt zorgt deze voor 30% tot 40% minder kosten ten opzichte van een conventionele installatie."

Jolande Sap in de Westelijke Mijnstreek

Het werkbezoek aan de Westelijke Mijnstreek begon met een informele lunch in het Ondernemershuis in Sittard. Jolande Sap en de delegatieleden van landelijk GroenLinks werden door Hanny Ras van het Ondernemershuis geïnformeerd over dit initiatief. Voor het MKB in de stad is dit een vernieuwend initiatief. GroenLinks wethouder Berry van Rijswijk gaf aan dat via het Ondernemershuis ook bij ondernemers aandacht wordt gevraagd voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Er is een project gestart om komend jaar 100 WSW mensen geplaatst te krijgen bij lokale MKB ondernemers. Ook werd Jolande Sap geïnformeerd over de lokale gevolgen van bezuinigingen in de sociale zekerheid en de er aan komende Wet Werken naar Vermogen. Fractievoorzitter Herman van Rens van Progressief Beek sprak over de kanteling in de WMO en knelpunten die landelijk opgepakt moeten worden.

Vervolgens vertrok de delegatie met 14 personen naar DSM. Daar werden we bijgepraat over de positie van de Chemelot Campus. Uit Zuid-Oost Nederland komt 55% van de patenten in Nederland en deze regio draagt voor 35% bij aan de export van ons land. Een slimme regio dus. Knelpunt voor de toekomst is de arbeidsmarkt. Op de Chemelot Campus werken nu al heel wat internationale mensen! Tijdens een bezoek aan een laboratorium waar coatings voor zonnecellen en medische hulpmiddelen worden ontwikkeld bleek dat duidelijk.

DSM vroeg ook nadrukkelijk aandacht voor een goed euregionaal openbaar vervoer. Een zaak die GroenLinks al vaker op de agenda plaatst in het provinciehuis. DSM Nederland directeur Ad Nicolaï sprak over de ambities van DSM op het gebied van duurzaamheid. In internationale indexen scoort DSM nu al heel goed en dat willen ze komende tijd verder uitbouwen. Er ontspon een boeiende discussie. De GroenLinks delegatie kon tevreden opmerken dat de ambities van DSM om te werken aan duurzaamheid verder gaan dan hetgeen we nu landelijk aan ambities zien.

Vervolgens reed de bus langs de Lexhy en kronkelde het GroenLinks-gezelschap over de Graetheide. Organisator Jan Muijtjens liet de deelnemers kennis maken met dit gebied dat al 40 jaar bedreigd wordt door claims van provincie en DSM voor opeenvolgende plannen tot bebouwing. Er werd een foto genomen bij het bekende actiebord: Graetheide Groen! In een vol buurthuis met bewoners gaf Hub Slangen van het Graetheidecomité een mooie presentatie over 40 jaar strijd rond de toekomst van Graetheide. Juist in een ruimtelijk overvolle en zwaar belaste regio als de Westelijke Mijnstreek is het zaak dat schaars groen beschermd en versterkt wordt. Op de huidige Chemelot Campus is voldoende vrije ruimte voorhanden voor verdere ontwikkeling. Daar hebben ze de Graetheide echt niet voor nodig. Het slot dat op Graetheide gelegd is moet eraf en dan kunnen op termijn groene verbindingszones tussen het Grensmaasgebied en Limbrichterbos over de Graetheide tot stand komen.

Vragen uit het publiek kwamen aan de orde en tot slot sprak Jolande Sap de buurtbewoners toe en onderstreepte het grote belang dat mensen zich zelf sterk maken voor groen en milieu. Dat onderstreepte GroenLinks door aan het Graetheidecomité, en aan hun oudste lid die vanaf de oprichting actief is, Zef van Bilzen, het Groene Lintje uit te reiken. Een blijk van waardering voor 40 jaar inzet voor milieu en groen. Zef van Bilzen liet weten dat hij blij verrast was. “Een Koninklijke Onderscheiding zou ik weigeren maar met dit Groene Lintje ben ik heel trots”, zo liet hij Jolande Sap in zijn dankwoordje weten.

Tof Thissen in Zuid-Limburg

GroenLinks Eerste Kamerlid Tof Thissen bracht een bezoek aan Stichting Jeugdzorg Sint Joseph (SJSJ). Na een lunch met lokale politici en medewerkers, directie en jeugdigen van SJSJ volgde er een rondleiding over het terrein van de stichting. Zowel de justitiële instelling 't Keerpunt als de gesloten jeugdzorg instelling Icarus werden bezocht. Tijdens de rondleiding werd gesproken met de jeugdigen die verblijven in de instellingen over wat zij anders zouden willen zien bij de Jeugdzorg en waar Tof Thissen voor zou moeten pleiten in de Eerste Kamer. Het bezoek bij Stichting Jeugdzorg Sint Joseph werd afgesloten met een rondtafelgesprek tussen lokale politici, de directie van SJSJ, gedeputeerde Krebber (PVV), een gemeentelijke ambtenaar die betrokken was bij de oprichting van de CJG's in het Heuvelland, een vertegenwoordiger van Bureau Jeugdzorg, ons GroenLinks Statenlid Gert-Jan Krabbendam en Tof Thissen zelf.

Na dit geslaagde deel moesten we snel door naar het centrum van Maastricht voor een wandeling door de wijk Boschstraat Kwartier. We werden door GroenLinks raadslid Roos-Marie Bal en Carol Berghmans van BBOOST rondgeleid langs kunst, coffeeshops, drugsrunnersgebied en gebruikersplekken. Na afloop volgde een interessante presentie van Marc Josemans van het VOCM over hoe de drugsproblematiek het beste aangepakt zou kunnen worden. De gemeente Venlo werd aangehaald als goed voorbeeld.

Borrelen met Sap

Aan het einde van de middag vertrokken alle GroenLinks delegaties naar Maastricht. Daar vond een druk bezocht Politiek Café plaats onder de noemer “Borrelen met Sap” waarin ook Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis en Eerste Kamer fractievoorzitter Tof Thissen spraken over hun werkbezoeken aan Noord-Limburg en Maastricht. De Limburgse Statenleden Margriet van Tulder en Gert- Jan Krabbendam alsmede een woordvoerder van de Vereniging STOP Awacs (Nico Trommelen) kwamen aan bod. Jolande Sap was daarna nog te gast in de rechtstreekse uitzending van L1 Laat. Een informatief en geslaagd werkbezoek in het kader van de landelijke tour die Jolande Sap maakt langs alle provincies. Ze was zeer te spreken over de inhoudelijk sterke dag die GroenLinks Limburg haar aanbood.

Op visite bij LOES

Als kers op de taart waren Jolande Sap en Tof Thissen een dag later te gast in Echt bij radioprogrammamaker Jos Meeuws, tevens GroenLinks-fractievoorzitter in Echt-Susteren. Hij presenteert al ruim 3 jaar bij de Lokale Omroep Echt-Susteren iedere zaterdagmorgen een uur lang het live-radioprogramma “Op visite bij LOES”. Het is een uitermate onderhoudende en informatieve uitzending geworden waarin vooral de mens achter de politicus nadrukkelijk uit de verf kwam en waarop na afloop veel positieve reacties zijn ontvangen.