Peter Gloudi heeft ons rondgeleid op zonnepark Altweerterheide. Hij vertelde dat je via de QR code op het informatiebord bij de ingang kunt zien hoeveel zon er wordt opgewekt. Ook leerden we dat het kunstwerk achter het informatiebord gebaseerd is op toekomstdromen van kinderen op de lokale basisschool. En dat de picknickbank bij het kunstwerk gemaakt is door Weerter Landhout uit hout van een boom die langs de Helmondseweg heeft gestaan en die in de tweede wereldoorlog beschadigd is geraakt. Bij het zonnepark zelf gaf Peter uitleg over de batterij die energie van het zonnepark opslaat op het moment dat deze niet meer aan het net geleverd kan worden. Ook vertelde Peter over de mogelijkheden die de aanleg van een zonnepark biedt voor het verhogen van de biodiversiteit. Tot slot kwamen ook het project Warm Wonen Weert en het windpark van Weert Energie aan de orde.

Lars Boelen vertelde vervolgens hoe hij huiseigenaren een concreet handelingsperspectief biedt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je in 2050 energieneutraal bent? Kieren dichten kost weinig en levert relatief veel op. Met isoleren, ventileren, vloerverwarming en een waterbesparende douchekop kun je uiteindelijk je CV-ketel instellen op 40 graden Celsius waarmee hij in feite als een warmtepomp functioneert. Op dit moment zijn er nog maar weinig partijen die aandacht vragen voor het dichten van kieren en het verbeteren van ventilatie. Als je uiteindelijk een warmtepomp hebt, kan deze je huis ook koelen in de zomer. Iets wat steeds belangrijker gaat worden.

In Ospeldijk vertelde Andres Bauer tot slot hoe hij als burger binnen de regionale energie coöperatie te werk was gegaan bij de ontwikkeling van Windpark Ospeldijk. Hij stond uitgebreid stil bij het verschil in aanpak tussen energie coöperaties en commerciële partijen. Voor een energie coöperatie is het heel belangrijk om vanaf het begin af aan betrokken te zijn. Alleen op deze manier kan de coöperatie eigenaar worden van een energiepark. Als je alleen geld mag inbrengen als burgers of leden van de coöperatie, heb je natuurlijk een heel andere positie dan wanneer je als burger mede-eigenaar bent van een park.

Met dank aan Marieke Manders, burgercommissielid voor de organisatie!