Een van de speerpunten van de verbetering in de jeugdzorg is de vorming van Centra voor
Jeugd en Gezin. Het kabinet wil in 2011 in alle gemeenten in Nederland ten minste één Centrum voor Jeugd en Gezin hebben. Het algemene beeld in Limburg is nu, medio 2010, verre van rooskleurig. In een aantal gemeente is er nog helemaal niets tastbaars van de grond gekomen en in veel gemeenten is er een Centrum voor Jeugd en Gezin gerealiseerd of in ontwikkeling dat naar de mening van de Statenfractie niet aan de minimumeisen voldoet.
De Centra voor Jeugd en Gezin zijn bedoeld als een voorziening dicht bij huis voor gezinnen en kinderen met vragen over of problemen met ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Doordat ze uitgerust zijn met hulpverleners uit de jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg en (jeugd)maatschappelijk werk staan de Centra open voor allerlei vragen en kunnen ze voor de meeste problemen snel een oplossing bieden ook door een betere, niet bureaucratische samenwerking en uitwisseling van deskundigheden. Zo kunnen veel problemen voorkomen of beperkt gehouden worden. De Centra moeten overigens geen “probleemcentra” zij maar voor ouders, verzorgers en kinderen gemakkelijk toegankelijke inloopcentra zijn door handige keuzes voor vestigingsplaatsen en openingtijden.
Het streven van het kabinet is om in 2011 voor elke gemeente in Nederland ten minste één Centrum voor Jeugd en Gezin ter beschikking te hebben.
De Statenfractie en de raadsfracties van GroenLinks staan achter de vorming van Centra voor Jeugd en Gezin. Wethouders van GroenLinks hebben er in diverse gemeenten hard aan getrokken.
Helaas is in een groot aantal gemeenten in Limburg nog helemaal niets tastbaars van de grond gekomen en in veel gemeenten is er een Centrum voor Jeugd en Gezin gerealiseerd of in ontwikkeling dat naar de mening van de Statenfractie niet aan de minimumeisen voldoet. Dat zijn: een fysieke toegankelijkheid van minstens 20 uur per week, de deelname van jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg en (jeugd) maatschappelijk werk en meer dan één centrum in gemeenten met een groot inwoneraantal of met een grote oppervlakte met verspreid liggende grote kernen.
We delen in ons samenvattend overzicht op deze plaats de Limburgse gemeenten in vier categorieën in: top, OK, d.w.z. voldoet bijna, (nog) niet OK en bagger.
Top: Bergen, Peel en Maas, Sittard-Geleen
OK: Beesel, Gennep, Landgraaf, Leudal, Mook en Middelaar, Nederweert, Weert
Nog niet OK: Beek, Brunssum-Onderbanken, Eijsden, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Maasgouw, Margraten, Meersen, Nuth, Roerdalen, Roermond, Schinnen, Simpelveld, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul, Venlo.
Bagger: Echt-Susteren, Horst aan de Maas, Maastricht, Venray, Voerendaal.
N.B. Het huidige college van B&W van Venlo heeft een voorstel aan de gemeenteraad gedaan om het enige Centrum in deze gemeente te sluiten! Als de raad dat voorstel overneemt is het dus bagger in Venlo. De monsterzege van de VVD en het wegvallen van GroenLinks uit het College blijft niet zonder ernstig gevolg. De Statenfractie van de SP heeft inmiddels over de dreigende sluiting vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten. In een aantal gemeenten heeft GroenLinks kritische vragen gesteld aan de colleges van B&W.
In de landelijke discussie over de aansturing van de jeugdzorg pleiten de meerderheid van de Tweede kamer en de VNG voor de overheveling van de jeugdzorg van provincie naar de gemeenten. Op zich zijn daar goede argumenten voor te vinden, net zo goed als enige bedenkingen. Doorslaggevend is of kinderen en hun ouders en verzorgers daar beter mee af zijn. De wijze waarop de meeste gemeenten tot nog toe werk maken van de vorming van Centra voor Jeugd en Gezin brengt ons tot de conclusie dat de jeugdzorg beter uit handen kan blijven van de gemeenten. Met excuses aan de paar gemeenten die zich voorbeeldig gedragen.
(Bron : Factsheet CjG )