Onderzoek toont grote risico´s Tihange aan

Vandaag presenteerden de Europese Groenen een studie over de gebreken in de twee Belgische kerncentrales Doel-3 en Tihange-2. Uit de studie, opgesteld door onafhankelijke expert Ilse Tweer, aangesloten bij de universiteit van Wenen, blijkt dat het gevaarlijk is om de twee centrales weer op te starten. Volgens GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout en Statenlid GroenLinks Limburg Gert-Jan Krabbendam kampen de twee kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 met ernstige tekortkomingen en is sluiting de enige oplossing.

Krabbendam: "De twee kerncentrales liggen in dichtbevolkt gebied vlak over de grens bij Nederland. Het opnieuw opstarten van de twee centrales kan catastrofale gevolgen hebben in het geval van plotselinge groei van scheurtjes in de reactorvaten. De studie toont aan dat dit niet uitgesloten kan worden. Sluiting van de Doel-3 en Tihange-2 kerncentrales is de enige manier om de veiligheid van omwonenden te kunnen waarborgen."

De twee kerncentrales konden drie decennia energie opwekken met mogelijk duizenden haarscheurtjes. Eickhout vindt het verontrustend dat deze problemen nooit eerder aan het licht zijn gekomen. "Het laat zien dat er een totaal gebrek aan toezicht op de nucleaire veiligheid is. De scheurtjes in Doel-3 werden bij toeval ontdekt, dus het is mogelijk dat andere kernreactors met dezelfde problemen kampen."

Eickhout wil dat de andere kerncentrales in Europa onderworpen worden aan grootschalige documentatiecontroles en inspectieprogramma´s. De kerncentrale van Borssele heeft een vergelijkbaar reactorvat als dat van Doel-3 en Tihange-2, maar pas in april 2013 zal Borssele haar eigen vat testen.

Op zaterdag vindt er in Maastricht een demonstratie tegen de kerncentrale Tihange plaats.